האם אתה באמת עצלן? 

האם אי פעם תפסת את עצמך חושב שאתה "עצלן"? שאלת הזהות הזו מטרידה רבים מאיתנו, ומעלה תהיות לגבי המוטיבציה שלנו, היכולות שלנו ואפילו הערך העצמי שלנו.

התפיסה הזו עלולה להיות רחוקה מהאמת

המשפט: "מה לעשות, אני עצלן, אני לא מצליח להרים את עצמי ל…" חוזר שוב ושוב בפגישות הטיפול בקליניקה. לא מעט אנשים מגיעים לטיפול עם תחושה עמוקה של חוסר מסוגלות, חוסר מוטיבציה ואשמה. הם מתארים קושי מתמשך להתחיל משימות, להגיע למטרות ולהתקדם בחיים. לעתים קרובות, הם מייחסים את הקשיים האלה לעצלות או לחוסר רצון.

אבל מה אם הסיבה האמיתית נעוצה במקום אחר לגמרי?

גזלייטינג, ציפיות בלתי מציאותיות והשפעת ההורים

רבים מאיתנו גדלנו בסביבה שבה הושם דגש רב על הישגים והצלחה. דרישות וציפיות גבוהות, ביקורת מתמדת והשוואה לאחרים הם חלק בלתי נפרד מחוויית הילדות של רבים. כאשר ילד חווה דחייה וזלזול, ביטול עצמי או ביקורת חוזרת ונשנית, הוא עלול לפתח אמונה עמוקה בכך שהוא לא מספיק טוב, לא מסוגל להצליח, ושכל מאמץ שהוא משקיע יהיה לשווא.

המסר הזה עלול להיות חזק כל כך, עד שהוא הופך לחלק מהזהות שלנו.

הקשר בין גזלייטינג לבין עצלנות

גזלייטינג הוא מניפולציה פסיכולוגית שמטרתה לערער את ביטחונו העצמי של אדם, לגרום לו לפקפק בתפיסת המציאות שלו, ובכך להשיג שליטה עליו. כאשר אנו גדלים בסביבה שבה מערערים על הרגשות שלנו, המחשבות שלנו והתפיסה שלנו את המציאות, אנו לומדים להתעלם מהאינטואיציה שלנו, מהאבחנות והדעות שלנו, ולבטוח בשיפוטם של אחרים ולהגדיל את התלות שלנו בהם.

דוגמה נפוצה לגזלייטינג היא כאשר בן זוג מכחיש שאמר משהו פוגעני, למרות שהקורבן זוכר זאת בבירור. הוא עשוי לומר "אתה מדמיין דברים" או "אתה רגיש מדי". התנהגות זו מערערת את ביטחון הקורבן ומקשה עליו לסמוך על האינטואיציה שלו.

דוגמאות נוספות לגזלייטינג:

  • הכחשת רגשות: "אתה מגזים, זה לא היה כזה נורא.", "אתה רגיש מדי"
  • הטלת האשמה: "זה הכל בגללך ש…," "אם היית מתנהג אחרת…", "תראה מה גרמת לי לעשות"
  • שינוי גרסאות: "אני אף פעם לא אמרתי את זה," "אתה בטח שמעת לא נכון."
  • בידוד: "חברים שלך לא באמת אוהבים אותך", "המשפחה שלך לא תבין אותך."
  • זלזול והטלת ספק ביכולות: "אתה אף פעם לא מצליח בכלום.", "אתה לא מספיק טוב לזה".
  • הסתרה, הכחשת המציאות והעובדות: "אתה מדמיין דברים", "זה אף פעם לא קרה", "זה הכל בראש שלך."

התוצאה של גזלייטינג?

אנו עלולים לפתח דפוסי חשיבה לא יעילים, להאמין שאנחנו לא מסוגלים או לא ראויים להצלחה, ולהימנע מלקחת סיכונים. עם הזמן, דפוסי חשיבה אלה יכולים להפוך לחלק בלתי נפרד מהזהות שלנו, ולתרום לתחושת חוסר אונים ועצלות ולפגוע בתפקוד ובמחוייבות שלנו לפעול בהתאם לערכים ולמטרות שלנו.

אז מה עושים?

טיפול קוגניטיבי התנהגותי ( ACT CBT) בגישה מבוססת תהליכים (PBT) מציע דרך להתמודד עם האתגרים האלה.

טיפולים אלה עוזרים לנו לזהות ולהתמודד עם מחשבות שליליות או לא יעילות, לאתגר את השפעת האמונות המגבילות שלנו ולפתח אסטרטגיות התמודדות בריאות יותר. באמצעות טיפול, אנו לומדים לקבל את עצמנו כפי שאנחנו, להאמין ביכולות שלנו ולפתח מוטיבציה פנימית לפעולה.

דוגמאות מהקליניקה:

  • דנה: הגיעה לטיפול עם תחושה כרונית של עייפות וחוסר מוטיבציה. בשיחות הטיפול, גילינו שדנה גדלה בסביבה שבה הושם דגש רב על הישגים אקדמיים. למרות שהצליחה בלימודים, הוריה תמיד ציפו ממנה ליותר. דנה פיתחה אמונה עמוקה בכך שהיא לא מספיק טובה, ושכל מאמץ שהיא משקיעה יהיה לשווא. באמצעות הטיפול, דנה למדה לזהות את המחשבות השליליות האלה, לאתגר אותן ולפתח אסטרטגיות התמודדות חדשות. היא החלה להגדיר לעצמה מטרות ריאליסטיות יותר, לחגוג את ההצלחות הקטנות שלה ולפתח תחושת סיפוק עצמי. 
  • יוסי: הגיע לטיפול עם קושי מתמשך להתחיל פרויקטים חדשים. יוסי תיאר את עצמו כ"עצלן" וחסר מוטיבציה. בשיחות הטיפול, התברר שיוסי חווה התעללות נפשית בילדותו. הוא פיתח אמונה עמוקה בכך שהוא לא ראוי להצלחה, ושכל מאמץ שהוא משקיע יוביל לכישלון. באמצעות הטיפול, יוסי למד בין היתר לזהות את הקשר בין חוויות העבר שלו לבין הקשיים הנוכחיים שלו. הוא למד מיומנויות וקיבל כלים לדרכי התנהלות יעילות מול המחשבות והרגשות שלו, להאמין ביכולות שלו ולפתח אסטרטגיות פעולה אפקטיביות יותר.

סיכום:

תחושת העצלות עשויה להיות תוצאה של חוויות עבר כואבות ודפוסי חשיבה שליליים או לא יעילים, כמו אלה שנוצרים כתוצאה מגזלייטינג. טיפול CBT ACT יכול לסייע בזיהוי ושינוי של דפוסים אלה אל אסטרטגיות פרואקטיביות של עשייה, ובכך לקדם את איכות החיים שלנו ואת התפתחות אישית.

זיכרו: אתם לא לבד. רבים סובלים מהשפעות של גזלייטינג שעברו ומתחושת העצלות שלעתים קרובות נובעת כתוצאה של מניפולציה רגשית זו שעברו. אם אתם מזהים את עצמכם בתיאור, אל תהססו לפנות לעזרה מקצועית.

שתפו את הפוסט עם חברים שמרגישים "עצלנים": עזרו להפיץ מודעות לנושא הגזלייטינג, השפעותיו ולדרכים להתמודד איתו.

הערה: פוסט זה נועד למטרות אינפורמטיביות בלבד ואין להחליף בו ייעוץ מקצועי.

האם CBT או ACT יכולים לעזור לך או לקרובים לך?

מטפל CBT + מטפל ACT

טיפול קוגניטיבי התנהגותי ACT משולב CBT הוא טיפול ממוקד מטרה וקצר מועד ביחס לגישות אחרות. הטיפול מועבר ע"י מטפל CBT (מטפל סיביטי) LI ו- ACT והוא יעיל במיוחד עבור הסובלים מקשיים שונים, הפרעות חרדה, דיכאון, דכדוך, חוסר ביטחון עצמי, דימוי עצמי נמוך, תקיעות בחיים, דחיינות ומצבי משבר שונים.

אם אתם מתמודדים עם אחד או יותר ממצבים אלו ומעוניינים לעשות שינוי לטובה בחייכם, CBT (סי בי טי) בשילוב ACT (אקט) עשוי להיות מתאים לכך ולפרוץ ליצירת חיים טובים ומאושרים יותר.

צרו קשר עכשיו לקבוע פגישה.

צור קשר עכשיו!

צרו קשר עכשיו , לקבלת פרטים נוספים ולקביעת פגישה, ואחזור אליך בהקדם.
טיפול קוגניטיבי התנהגותי ACT LI CBT בתל אביב או בזום.

נייד 052-2325511

מלאו את הטופס ושילחו.