כתוב מחדש את הסיפור שלך: כוחה של הנוירופלסטיות

הפלסטיות של המוח: המפתח לשינוי מתמשך

המוח שלנו אינו יצירה סטטית, אלא פסל חי שמתעצב ומתחדש כל העת. נוירופלסטיות, היכולת של המוח להשתנות ולהתפתח, היא התכונה המופלאה המאפשרת לנו ללמוד, לגדול ולהתאים את עצמנו לסביבה המשתנה. בדומה לפסל שיוצר יצירת מופת מחומר גלם גולמי, כך גם אנחנו יכולים לעצב את המחשבות, הרגשות וההתנהגויות שלנו. כל חוויה, למידה או אתגר מעצבים מחדש את רשתות הקשרים העצביים במוחנו. זה מאפשר לנו ללמוד דפוסי חשיבה והתנהגות חדשים, להתגבר על קשיים ולגדול כאנשים.

אך חשוב לזכור כי הנוירופלסטיות פועלת לשני הכיוונים. טראומות וקשיים עלולים ליצור קשרים עצביים שליליים שעלולים להשפיע על דפוסי החשיבה וההתנהגות שלנו לאורך זמן. לכן, הבנת כוחה של הנוירופלסטיות מאפשרת לנו הן להבין את מקור הקשיים שלנו, והן לרתום את כוחה של המוח כדי ליצור שינוי חיובי בחיינו.

הכרה ככלי לשינוי

הכרה היא המפתח להפעלת כוחה של הנוירופלסטיות. כאשר אנו מכירים בדפוסי המחשבה והרגש שלנו, אנו למעשה מאירים עליהם אור. זה כמו להאיר פנס על צמח בגינה – כשמאירים עליו אור, קל יותר לראות את העלים הצהובים ולטפל בהם. באופן דומה, כשמאירים אור על מחשבות ורגשות לא מועילים המובילים להתנהגויות מזיקות, קל יותר להפרד מהם ולהחליפם במחשבות ובהתנהגויות מועילות. מתן שמות ספציפיים לרגשות ומחשבות הוא שלב קריטי בתהליך זה. כאשר אנו נותנים שם לרגש, כמו כעס, עצב או שמחה, אנו למעשה מפרידים אותו מהזהות שלנו ומאפשרים לעצמנו להתבונן בו מנקודת מבט אובייקטיבית יותר.

מתן שמות לרגשות וכותרות למחשבות: המפתח לשינוי

שימת לב, זיהוי, הכרה ומתן שמות לרגשות ומחשבות הם המפתח לשינוי. טכניקות כמו מיינדפולנס מלמדות אותנו להיות נוכחים ברגע הזה ולצפות במחשבות וברגשות שלנו ללא שיפוט. כשאנחנו מודעים למחשבות שלנו, קל יותר לבחור מחשבות חדשות ומועילות יותר.

אחד הכלים החזקים ביותר בעבודה עם הנוירופלסטיות הוא מתן שמות ספציפיים לרגשות ומחשבות. כאשר אנו נותנים שם לרגש, כמו כעס, עצב או שמחה, אנו למעשה מפרידים אותו מהזהות שלנו ומאפשרים לעצמנו להתבונן בו מנקודת מבט אובייקטיבית יותר.

מדוע זה חשוב?

  • יצירת מרחק: מתן שם לרגש יוצר מעין מרחק פסיכולוגי ביננו לבין הרגש. במקום להרגיש "אני עצוב", אנו יכולים לומר "אני חווה תחושה של עצב". זה מאפשר לנו לצפות ברגש מהצד ולהבין אותו טוב יותר.
  • הבנה עמוקה יותר: מתן שם לרגש מאפשר לנו לחקור את מקורו ואת ההשלכות שלו על התנהגותנו.
  • ויסות רגשי: כאשר אנו מכירים את שמות הרגשות שלנו, קל יותר לווסת אותם ולנהל אותם.
  • תקשורת יעילה: מתן שמות לרגשות משפר את יכולתנו לתקשר עם אחרים ולהביע את עצמנו בצורה ברורה יותר.

באופן דומה, מתן כותרות למחשבות מאפשר לנו:

  • להבין את דפוסי החשיבה שלנו: כשאנו נותנים כותרת למחשבה, אנו הופכים אותה לסיפור ויכולים לזהות דפוסים חוזרים ונשנים במחשבות שלנו. מצד אחד אנו יכולים לערער על מחשבות שליליות: כאשר אנו נותנים כותרת למחשבה שלילית, קל יותר לבחון אותה ולהחליט אם היא מבוססת על עובדות או על אמונות מוטעות. ומצד שני אנו יכולים פשוט להתיחס למחשבות כסיפור מוכר ששוב עובר עכשיו בראש ולבחור אם להשתמש בו או לפעול בדרך אחרת שיותר מתאימה לנו.

תרגילים מעשיים:

  • יומן רגשות: הקדישו מספר דקות מדי יום לכתוב על הרגשות שהרגשתם במהלך היום. נסו לתת לכל רגש שם ספציפי (חרדה, כעס, בדידות, תסכול…). 
  • תרגיל כותרות למחשבות: בחרו מחשבה שלילית וחשבו על כותרת מתאימה לה. שאלו את עצמכם: האם יש ראיות אמיתיות לתמיכה במחשבה הזו? האם יש הסברים חלופיים? או שתוכלו לשים לב האם המחשבה הזו היא סיפור ששוב חוזר ועולה אצלכם בראש. חישבו האם סיפור זה מקדם אותכם להיות האדם שאתם רוצים להיות, או מרחיק אותכם ממנו.

כיצד נוכל לרתום את כוחה של הנוירופלסטיות לטובתנו?

  • מודעות עצמית: השלב הראשון בשינוי הוא הכרה בדפוסי החשיבה וההתנהגות שלנו. מיינדפולנס היא טכניקה מצוינת לעזור לנו להיות נוכחים ברגע הזה ולצפות במחשבות וברגשות שלנו ללא שיפוט. כשאנחנו מודעים למחשבות שלנו, קל יותר לבחור מחשבות חדשות ובריאות יותר.
  • טיפול קוגניטיבי-התנהגותי (CBT): טיפול זה מלמד אותנו לזהות ולערער על מחשבות שליליות ולהחליפם במחשבות מאוזנות יותר. על ידי שינוי דפוסי החשיבה שלנו, אנו יכולים לשנות גם את ההתנהגות שלנו.
  • טיפול בקבלה ומחויבות (ACT): ACT מלמד אותנו לקבל את המחשבות והרגשות שלנו ללא מאבק, ומאפשר לנו לפעול בהתאם לערכים שלנו.
  • למידה והתנסות: כל פעילות חדשה, בין אם זה לימוד שפה חדשה, נגינה בכלי נגינה או התנסות בספורט חדש, יוצרת קשרים עצביים חדשים במוח. ככל שנאתגר את עצמנו יותר, כך המוח שלנו יהיה גמיש יותר ויוכל להתמודד עם אתגרים חדשים.
  • סביבה תומכת: הסביבה שלנו משחקת תפקיד חשוב בעיצוב המוח שלנו. קשרים חברתיים חיוביים, סביבה תומכת ועידוד יכולים לעזור לנו לשגשג ולהתפתח.

לסיכום, הנוירופלסטיות היא מתנה מדהימה שניתנה לנו. על ידי הבנת כוחה של הנוירופלסטיות ושימוש בטכניקות כמו מיינדפולנס, CBT ו-ACT, אנו יכולים לשנות את חיינו לטובה. המוח שלנו הוא פסל חי, ואנחנו הפסלים.

הערה: פוסט זה נועד למטרות אינפורמטיביות בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ מקצועי. אם אתם מתמודדים עם קשיים, פנו לאיש מקצוע.

האם CBT או ACT יכולים לעזור לך או לקרובים לך?

מטפל CBT + מטפל ACT

טיפול קוגניטיבי התנהגותי ACT משולב CBT הוא טיפול ממוקד מטרה וקצר מועד ביחס לגישות אחרות. הטיפול מועבר ע"י מטפל CBT (מטפל סיביטי) LI ו- ACT והוא יעיל במיוחד עבור הסובלים מקשיים שונים, הפרעות חרדה, דיכאון, דכדוך, חוסר ביטחון עצמי, דימוי עצמי נמוך, תקיעות בחיים, דחיינות ומצבי משבר שונים.

אם אתם מתמודדים עם אחד או יותר ממצבים אלו ומעוניינים לעשות שינוי לטובה בחייכם, CBT (סי בי טי) בשילוב ACT (אקט) עשוי להיות מתאים לכך ולפרוץ ליצירת חיים טובים ומאושרים יותר.

צרו קשר עכשיו לקבוע פגישה.

צור קשר עכשיו!

צרו קשר עכשיו , לקבלת פרטים נוספים ולקביעת פגישה, ואחזור אליך בהקדם.
טיפול קוגניטיבי התנהגותי ACT LI CBT בתל אביב או בזום.

נייד 052-2325511

מלאו את הטופס ושילחו.